RESSURS OMRÅDET

Introduksjon

Kenneth og og Dr. Kasia snakker her først sammen om traumer, stress, tankemønstre, frykt, sinne og følelser som sitter fast. Alt dette i forbindelse med hva som skjer fysisk i kroppen. 

Ved langvarige fysiske smerter, så er nervesystemet ofte i «high alert» modus (faresignal fra hjernen), som fører til en ond sirkel av smerte, angst og frykt. 
Hvordan kan vi klare å komme ut av denne runddansen, og hvordan kan vi klare føle oss trygge i kroppen vår? Øvelsene under her vil gi deg svarene!

1. Observasjon av pusten

Det er fort gjort å gå i fellen av å legge en pusteøvelse oppå et mønster som ikke fungerer. Da gjør vi situasjonen bare verre. Det er viktig å kun observere i første omgang, uten å dømme. Hva er det egentlig som skjer i kroppen, og hvordan kan vi roe ned uten å stresse kroppen enda mer.

2. Box breathing

Først vil vi fokusere på å roe ned for å trigge den parasympatiske delen av nervesystemet. Er jeg overveldet av smerter eller ulike følelser, så er dette en fantastisk metode for å roe ned stresset som har satt seg i kroppen. Essensen i øvelsen er å fortelle nervesystemet at «jeg er trygg».

3. Visualisering

Hvordan effektivt bruke visualisering til å havne i en tilstand i kroppen, som kan øke både vår tilstedeværelse og evne til å ta gode valg for oss selv. Å ta bevisste valg er uhyre viktig i vår situasjon med kroniske smerter (og ellers i livet). 

4. Emosjonell release

Det handler om følelser som sitter fast. Når vi rømmer fra eller ikke aksepterer hva som er på innsiden, spesielt negative følelser, blir dette sterkere og fester seg. Det leder dermed til alle mulige fysiske reaksjoner i kroppen. Følgende er et kraftfullt verktøy for å gi slipp på hva som kan sitte fast i kroppen.

5. Traumer

Her finner du nok en emosjonell frigjørings øvelse. Ved hjelp av denne går vi enda dypere, noe som vil passe spesifikt for mennesker som har følelser som har sittet fast i kroppen i mange år. Det handler om å relatere til gamle traumer og sår som ikke er skikkelig bearbeidet.

6. Meditasjon på "Kaos"

Hva skjer egentlig i kroppen din når det er kaos? Det være uholdbare smerter, situasjoner som er vanskelig å håndtere, hva som helst som kan virke overveldende. Hvordan kan jeg behandle dette, hvordan være sentrert midt i en storm? Vær med på denne lille reisen.

7. Aktiver og gi slipp

En øvelse som kan hjelpe oss å ta større del i kroppen vår. Vi spenner oss så ofte i hverdagen, at det er nærmest normalt å ikke legge merke til det. Øvelsen vil hjelpe oss å registrere når vi spenner oss og når vi gir slipp. Bevissthet og trygghetsfølelse økes mens faresignal reduseres.

8. Kan jeg tillate her og nå?

Å skyve noe bort eller forsøke å rømme fra det, vil kun forsterke følelsen. En annen strategi kan være å gå inn i følelsen. Gi den rom til å boltre seg. Ved å gi noe plass (både tanker og følelser) så fratar vi dem makten til å styre. Vi blir ikke lenger «fanget» av følelsene. Kan jeg forsøke – kun akkurat her og nå – å romme det som foregår i kroppen min? 

Ekstra nakke øvelser

Tillegg til de allerede innspilte nakke øvelsene i programmet. Her får du variasjoner til tidligere øvelser samt noen nye. De er ment for å stimulere sirkulasjon i muskler for å være med på å senke spenninger.

Ekstra ressurser

Link til andre sider som handler om temaet vi snakker om. Sidene er inspirerende og handler om forbindelsen mellom hjernen og kroppen, og hvor viktig det er å føle følelsene våre.

Vi har selv hatt stor nytte av dette lese- og lyttematerialet selv i egen hverdag, for å endelig klare å leve i egen inspirasjon. Dette kan ha kapasitet til å overdøve smerter og ubehag samt skape en helt ny dimensjon.

Viktig informasjon

Innhold på denne nettsiden erstatter ikke profesjonell medisinsk rådgivning, medisinsk diagnose, behandling eller terapi. Den er designet for å gi generell helse- og velværeinformasjon. Klikk her for vårt fulle personvern og ansvarsfraskrivelse